Producent: GlesbygdsDivan/ Opera Vildmark

Om GlesbygdsDivan/ Opera Vildmark

GLESBYGDSDIVAN är både företag och alter ego. Vi producerar scenkonst, föreställningar och underhållning/konserter med Nordkalotten som huvudsakligt verksamhetsområde. Ibland hela kedjan från vision till färdig produktion, ibland en länk i kedjan. Vi brinner för att berätta vår historia och skapa arbetstillfällen till de verksamma kulturarbetare som finns i vårt område. GlesbygdsDivan balanserar på gränslinjen mellan stad och land, slott och koja, glesbygd och metropol, vildmark och glamour, skoteroverall och galaklänning. Och varför ska hon tvingas välja när båda är lika närvarande i hennes liv. Hon lyfter gärna dagsaktuella ämnen och orättvisor och balanserar på töjbar lina mellan humor och allvar.
Repertoaren är gräns- och genré-fri; visa, pop, klassiskt, rockopera, TangOperA och eget material, allt sprunget ur samma jord, snö, toner, kropp och blod. Hon uppträder lika gärna på en fjälltopp, på en konferens eller galamiddag, nere i ett gruvhål, i en skogskoja som på en traditionell scen ledsagad av dragspel och/eller piano eller när scen, publik uppdragsgivare så önskar, orkester. ”Rajaton-Gränslöst” uppträder i olika konstellationer, från 2-5 personer. GlesbygdsDivan och vänner har spelat på bl.a ”Musik på Slottet” Rikssalen Stockholms Slott, 5FolkFestivalen i Kungsträdgården Stockholm, Polarvinternatten i Gällivare, Jokkmokks marknad, Opera på Skäret, Läckö Slott, Korpilombolo Nattfestival och otaliga byar i Tornedalen. Jo,förresten, viktigt att nämna är att hon är dubbel minoritet. Hon står med ena foten i den tornedalska myllan och den andra i den samiska kulturen. Kultur är Historia, Nutid och Framtid. Ur Tystnaden föds musiken.

OPERA VILDMARK är ett produktionsbolag som föddes vid Lainioälvens strand, sprungen ur en vilja och en ambition att göra operan mer lättillgänglig; att kultur är allas rättighet oavsett var du bor i landet; att öka intresset för en smal konstform; att hitta nya scener och ny publik.
Opera Vildmark producerar förutom opera även event samt skräddarsydd underhållning för företag och privata uppdragsgivare.
Opera Vildmark producerade under 2000-2015 en årligen återkommande operafestival i hembyn Lainio, ibland med utvidgad turné och gästspel, bl.a Åland, Skansen i Stockholm, Läckö Slott samt en turné under Norrbottensmusiken paraply.
Opera Vildmark var ansvarig för samtliga operaproduktioner på Ice Globe Theatre åren 2003-2005, en kopia av Shakespeares The Globe helt i is och snö, en amfiteater byggd av Icehotel på Torneälvens strand.
En dokumentär om Opera Vildmark samt en filmatisering av William Waltons enaktare ”Björnen”, översatt till svenska och två av våra minoritetsspråk; meänkieli och samiska spelades in i pelarsalen på Icehotel av Sveriges Television,SVT Drama. Denna sändes som ”Veckans föreställning” i SVT2, 2014.
Vi uppträder i Scenrum - Vardagsrum - Bygdegård - Skolsal - Inomhus - Utomhus. Flexibilitet är vårt ledmotiv och vårt motto är "more is more"

Produktioner.

  • Bokningsbara
  • Arkiv